ABB tar hem order i Qatar

februari 24, 2011
Levererar underjordiska transformatorstationer

ABB har tagit hem en order värd runt 30 miljoner dollar från Qatar General Electricity and Water Corporation (Kahramaa), el- och vattenverket i Qatar. ABB ska bygga två underjordiska transformatorstationer som ska bidra till att möta den ökande efterfrågan på el från hushåll och näringsliv i huvudstaden Doha.

Transformatorstationerna kommer att vara praktiskt taget osynliga för allmänheten och kommer att utgöra en del av den första fasen av Musheireb, huvudprojektet för Dohaland, som är ett dotterbolag till Qatar Foundation för utbildning, forskning och samhällsutveckling. Musheireb kommer att genomföras i fem steg och syftar till att återuppbygga och renovera en 35 hektar stor yta i Dohas gamla stadskärna, inklusive ett underjordiskt promenadstråk, parkeringsytor såväl som historiska och nya byggnader.

ABB ska konstruera, leverera, installera och driftsätta två 66 kV (kilovolt) gasisolerade ställverk (GIS) samt transformatorer, 11 kV metallbelagda luftisolerade ställverk (AIS inneslutet i ett metallhölje) och kablar. Transformatorstationerna kommer att utrustas med ABB:s automationssystem och den senaste generationen skydds- och kontrollprodukter som uppfyller IEC 61850, den globala kommunikationsstandarden för transformatorstationer. Projektet beräknas vara klart i slutet av 2012.

Kahramaa bygger snabbt ut och stärker överföringsnätet i syfte att tillgodose den växande efterfrågan på el i regionen. Överföringsnätet omfattar runt 200 primära transformatorstationer för högspänning och ultrahög spänning såväl som hundratals kilometer luftburna ledningar och nedgrävda kablar. Distributionsnätet omfattar runt 6 500 transformatorstationer för låg- och mellanspänning samt mer än 4 500 kilometer kabelledningar.

Leave a Reply