Begränsad härdsmälta kan ha inträffat i Fukushima 1

mars 14, 2011
"Nedkylningsfunktionen i reaktorn har slutat fungera"

Den japanska regeringens talesman Yukio Edano sa på en presskonferens tidigt på söndagsmorgonen (svensk tid) att en partiell härdsmälta kan ha inträffat i kärnkraftverket Fukushima 1.

– Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en partiell härdsmälta  har inträffat i reaktor 1. Vad gäller reaktor 3 så agerar vi utifrån antagandet att en begränsad härdsmälta är möjlig, sa Edano.

Japans strålsäkerhetskommission har händelsen som en fyra på en skala upp till sju. Katastrofen i Tjernobyl graderades som en sjua. Enligt japanska myndigheter ska utsläppet inte utgöra någon hälsorisk, men enligt Reuters kan 160 personer ha utsatts för strålning och AFP skriver att 22 personer hamnat på sjukhus på grund av strålning och att strålningsnivån utanför byggnaderna överstiger tillåtna gärnsvärden.

I går kväll kom ett besked om att reaktor 3 vid Fukushima 1 hade drabbats av nedkylningsproblem.

– Samtliga funktioner som ska hålla nedkylningsfunktionen i reaktorn har slutat fungera, säger en talesman för energibolaget Tokyo Electric Power, Tepco, till AFP.

Ett större team med tekniker jobbar nu med att begränsa skadorna och för att stabilisera temperaturen pumpar räddningsmanskapet tusentals liter havsvatten för att avvärja risken för en härdsmälta.

Hittills har 170 000 personer evakuerats från området runt kraftverken.

Även Japans premiärminister Naoto Kan har hållit ett tal. Han sa vid lunchtid svensk tid att krisen landet upplever, med både jordbävning och tsunami, är den värsta sedan slutet av andra världskriget.

Leave a Reply