Bostaden och Umeå Energi i solcellsprojekt

februari 24, 2011
Del av projektet Hållbara Ålidhem

Inom ramen för projektet Hållbara Ålidhem ska man nu bygga om de gamla taken och i samband med det vill Bostaden pröva solceller i lämpliga lägen. Umeå Energi medverkar med tekniska lösningar och utvecklingsarbetet sker i samarbete med Umeå kommun och Umeå universitet. I april invigs den första etappen av solcellsanläggningen.

– Vi har valt att arbeta med tre hållbarhetsperspektiv i Bostaden, säger Ann-Sofi Tapani, vd i AB Bostaden. Att pröva förnybara energikällor och minska vår energiförbrukning är en del av arbetet för den ekologiska hållbarheten. Till en början monteras dessa på det så kallade pilothuset på Matematikgränd. Därefter utvärderas detta.

Umeå Energi säger att man har stort intresse av att utveckla sol-, vind- och vattenkraftsteknik.
– Anläggningen på Ålidhem i Umeå ligger i linje med våra satsningar på förnybar energi och visar att det finns kompetens i Umeå som håller hög internationell klass, säger Gun Blomquist Bergman, kommunikationschef, Umeå Energi.

Solcellsanläggningen är en del av projektet Hållbara Ålidhem i Umeå, ett projekt där storskaliga energilösningar vävs ihop med lokala energieffektiviseringar med syfte att minska områdets klimatpåverkan. Hela solcellsanläggningen färdigställs under 2014 och får då en yta på totalt 2 800 kvadratmeter, vilket gör den störst i Sverige.

Projektet Hållbara Ålidhem är också en del i Bostadens stora renoveringssatsning på Ålidhem, ett projekt som kommer att pågår fram till 2015. Solcellerna sätts upp på sammanlagt tolv hus på Ålidhem.

Leave a Reply