Elpriset stoppar massaproduktion

december 10, 2010
Rottneros stoppar produktion

Dyr el gör det olönsamt att tillverka pappersmassa just nu, anser Rottneros som stoppar delar av produktionen. Vd Ole Terland sågar energipolitiken.

Massatillverkaren Rottneros har beslutat att stoppa produktionen vid den så kallade CTMP-linjen vid Rottneros bruk under cirka tio dagar. Extremt höga elpriser i kombination med höga vedkostnader gör försäljningen olönsam, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

– Sverige kan inte leva med dubbla energipriser mot omvärlden och tro att vi kan ha energikrävande produktion kvar. Det kommer aldrig att gå, säger Ole Terland, vd på Rottneros.

Det stora problemet är enligt Terland att Sverige saknar energipolitik.
– Det här är elbrist vi har i Sverige. Det finns ju inte ström. Då blir det så här med priserna. Vi saknar energipolitik och det har vi gjort i många år.

Ole Terland tillägger att det är absurt att energiproducenterna i landet tjänar på den elbrist som nu slår mot den elintensiva industrin.
– Energibolagen tjänar massa pengar på det höga elpriset. Det är ett perverst system att de som tjänar på det här är elbolagen.

Särskilt kritisk är han till hur kärnkraftverken drivs.
– Vi har fruktansvärt dåligt underhåll och driftstillgänglighet på våra kärnkraftverk. Det är grundproblemet. Varför Sverige är mycket sämre än omvärlden här, det begriper jag inte. Allt hänger ihop. Men det är ju elprishöjningarna som har gjort det meningslöst att producera, säger Ole Terland.

Stoppet innebär att ungefär hälften av produktionen på Rottneros bruk försvinner, vilket tar bort cirka en femtedel av hela företagets produktion.

Terland anser den svenska energipolitiken riskerar att slå ut energiintensiv industri i landet.

Även den starka kronan bidrar till att sänka marginalerna enligt Rottneros. Stoppet beräknas leda till ett produktionsbortfall om cirka 2 500 ton.

(TT)

Leave a Reply