EU säger nej till finansiering av fusionsreaktor

december 20, 2010
Inga mer pengar till ITER i år

En plan för att rädda finansieringen av ett multinationellt kärnfusionsprojekt har förkastats i sista minuten. Europaparlamentet godkände inte en plan från medlemsstaterna om att överföra 1,4 miljarder euro från EU:s nuvarande budget för att täcka de stigande byggkostnaderna International Thermonuclear Experimental Reactor, rapporterar BBC.

– Vi hade grönt ljus av ministerrådet men parlamentet sade nej. Kommissionen kommer att lägga fram ett förslag till en resolution om budgeten för ITER nästa år, säger Michel Claessens, talesman för EU-kommissionens forskningsdirektorat.

ITER:s generaldirektör Osamu Motojima satt under fredagen i krissamtal med EU-tjänstemän i Bryssel för att rädda projektet, som har kommit i skottgluggen i och med starkt stigande kostnader. De totala kostnaderna för projektet har tredubblats från cirka 5 miljarder euro 2006 till omkring 16 miljarder euro i dag.

Forskningsreaktorn ska byggas i södra Frankrike av ett konsortium inklusive EU, Kina, Japan, Ryssland, Indien och USA. Enligt planerna ska den stå klar 2015.

EU, som i början av projektet lovade att ta 45 procent av kostnaderna, säger dess andel har ökat med mer än 1,5 miljarder euro till minst 8 miljarder. Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Ryssland och USA ska lägga in 9 procent var av den totala kostnaden.

Leave a Reply