Forskare sågar elnätens säkerhet

november 10, 2010
”Stort problem med säkerheten existerar redan nu”

Smarta elnät är framtiden och it-företaget Cisco har bedömt marknaden enbart inom kommunikationsprodukter inom smarta elnät till 70 miljarder kronor inom den närmaste fem- till tioårsperioden. Men vägen till de smarta elnätens intåg kantas av utmaningar. Nu höjer två KTH-professorer rösterna angående den bristande säkerheten i dagens elnät och morgondagens smarta elnät.

Våra vitvaror och elmätaren kopplas till mobilen och datorn så att vi kan sätta på tvätten när elpriset är som lägst. Även bilbatteriet och solcellerna ska in på elnätet och prata med våra datorer och mobiler så vi vet när vi har ett energiöverskott som vi kan sälja på vidare eller välja att lagra till nästa elavbrott eller prischock. Det är ett exempel på vad smarta elnät ska kunna göra.

Enligt professorer på KTH finns emellertid ett stort problem med säkerheten. Och det existerar redan nu.

– Det osäkert idag. En person med insyn i system för övervakning och styrning av elnät skulle kunna ta sig in i elnäten och manipulera till exempel kraftverk och tjäna pengar på det eller skapa problem, säger Henrik Sandberg, biträdande lektor vid avdelningen Reglerteknik på Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH.

Det finns punkter som man bör börja fokusera på.

– Man måste börja titta på dagens system. I det smarta elnätet är det en dator som ska göra människans jobb, då kommer allt att gå jättesnabbt. Därför måste datorn bli bättre på att upptäcka avvikelser i elnätet, säger Henrik Sandberg.

Tillsammans med György Dán undersöker Henrik Sandberg hur man kan föra in kryptering och fler sensorer i dagens system för att göra det svårare att lura systemet så väl idag som imorgon.

– Med många sensorer i nätverken skulle en angripare behöva korrumpera många fler sensorer för att skapa problem utan att åka fast, säger György Dán, biträdande lektor vid avdelningen Kommunikationsnät Skolan för elektro- och systemteknik vid KTH.

– De här förändringarna kan man göra redan idag, men det blir ännu viktigare när man går över till smarta elnät som kopplar samman alla system. Fler sensorer och mer kryptering är ett sätt att göra det svårare att lura systemet, säger Henrik Sandberg.

Leave a Reply