Fortum köper polska kraftvärmeföretag

november 25, 2010
Affären värd 20,6 miljoner euro

Fortum och det polska finansministeriet har tecknat avtal där Fortum kommer att förvärva 85 procent av aktierna i  de polska kraft- och värmeproduktionsbolagen Elektrociepłownia Zabrze och Zespol Elektrocieplowni Bytom, för cirka 20,6 miljoner euro. Bolagen säljs som en del i privatiseringen av kraft- och värmesektorn i Polen.

EG Zabrze och ZEC Bytom är bland de största producenterna av värme till närliggande kommuner i Schlesien i södra Polen. Den sammanslagna totala värmeförsäljning är  930 GWh per år och elförsäljning 260 GWh per år. Produktionen är huvudsakligen baserad på kol.

Affären ger en markant ökning av Fortums kraftproduktionen i Polen. Dessutom kommer Fortum att få tillgång till den näst största värmemarknaden i Polen med 2,3 miljoner invånare som bor i 21 kommuner i området.

– Vi är mycket nöjda med att slutföra denna affär. Nu kommer vi att fokusera på att öka effektiviteten i el och värme av de befintliga tillgångarna. Vi undersöker även möjligheten att bygga ny kapacitet som kommer att minska koldioxid utsläpp och annan miljöpåverkan från produktionen, säger Per Langer, vd på Fortum Sverige och ansvarig för Heat Division.

Fortum expanderade sin värmeverksamhet till Polen 2003 och har sedan dess förvärvat flera fjärrvärmebolag. Fortum har idag fjärrvärmeverksamhet i över 40 kommuner i Polen.

Leave a Reply