Goda råd när du jämför elbolagens elpris

november 6, 2010

Eftersom priser på el kan skilja stort mellan olika elbolag är det viktigt att jämföra elpriser. Det finns dels information att hitta på Internet där man även kan hitta ett flertal prissajter som jämför elpris hos de olika elbolagen. Nedan följer några goda råd när du jämför elpris mellan elbolagen.

  • Hos alla bolag finns en fast kostnad. Den kostnaden är för nätet och mätare. Den är lika hög hos alla elbolag och kommer att debiteras konsumenten. Kontrollera om det därutöver finns andra kostnader som till exempel startavgift, aviseringsavgifter med mera. Dessa kostnader kommer också att påverka det slutliga priset man ska betala.
  • Har man valt att binda sitt elpris så har man det lite enklare att jämföra priser. Eftersom avtalen löper på fasta perioder och kostnaden för sitt elpris är fast varje månad under hela perioden så är det enkelt att jämföra elpriset på elbolagens hemsida eller genom jämförelsesajter.
  • Väljer man rörligt elpris så finns det några saker man bör titta på när man väljer elbolag. När elbolagen köper el så kan detta göras på minutpris vilket innebär att priset för el hela tiden är föränderlig. Utöver priset elbolaget betalar till Nord Pool så lägger elbolagen på en provision, vilket är elbolagets intäkt. Alla elbolag handlar till el till samma priser och om ett elbolag har betydligt högre rörligt pris när man jämför så kommer det högre priset att spegla sig om elpriset går upp. Då blir provisionen till elbolaget betydligt högre i kronor, fast det är samma procent elbolaget tar oavsett pris. Så jämför elpriset även utifrån elbolagets påslag.

Relaterat:

  1. Allt vanligare att man jämför elpris
  2. Så hittar du ett riktigt bra elpris
  3. Medvetet höga elpriser?

Leave a Reply