Högre elpris även denna vinter

november 30, 2010

Elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool väntas ligga på i genomsnitt 63 öre per kilowattimme under det första kvartalet 2011. Det är högre än dagens pris, men lägre än för samma period förra vintern. Det mycket torra och kalla vädret fortsätter att påverka elpriset. Detta gäller både på terminsmarknaden som kontrollerar det fasta elpriset och spotmarknaden som styr de rörliga elpriset.

Risken för ett högre pris senare under vintern blir uppenbart om man studerar priset på teminkontrakten för el. Priset för vinterns kontrakt har ökat med 33 procent och handlas idag för cirka 63 öre per kilowattimme, enligt prisjämförelsesajten elskling.se. Om marknaden har rätt betyder det att kunder med rörligt elpris under första kvartalet 2011 skulle betala 20 procent mer än i november 2010. Samtidigt är priset 13 procent lägre än motsvarande period 2010.

Men, elmarknadsexperter anser samtidigt att de mest våldsamma pristopparna från förra vintern kan undvikas i år. Den skarpaste toppen på priskurvan varade endast 80-10 timmar och det är 8760 timmar per år.

Under förra vintern var bara 50-60 procent av Sveriges kärnkraft i drift. Orsaken var pågående uppgraderingar investeringar efter den politiska uppgörelsen om att skjuta upp avvecklingen av kärnkraften.

Relaterat:

  1. Allt mer fokus på lågt elpris
  2. Högt elpris självförvållat?
  3. Vilket är bäst, fast elpris eller rörligt elpris?

Leave a Reply