Högt elpris självförvållat?

november 6, 2010

Behöver vi verkligen konsumera den stora mängd elektricitet som vi gör för att kunna fortsätta leva det liv vi lever? Är elförbrukningen nödvändig eller har vi fastnat i en värld där slarv och tillgång tillåter oss att förbruka el utan konsekvenser?

Kanske kan det vara positivt ur ett bredare perspektiv att elpriserna tvingas upp ibland; ekonomiska sanktioner verkar vara det enda som biter på elkonsumentens vanor. Vad gäller elförbrukning så är det bara Kanada, Island och Norge som har en högre förbrukning av el per invånare. Hur kan det vara så? Visst, Sverige är ett industritätt land och har ett kallt klimat, men inte skall väl ett teknologiskt framskridet land som Sverige behöva ligga så högt på en lista över elbovar?

Med ovanstående information i bakhuvudet så kan kanske ett högre elpris vara försvarbart. Men då måste pengarna ifrån de högre elpriserna också hamna på rätt ställe och inte bara i elbolagens djupa fickor. Samtidigt så kan den höga förbrukningen av el i Sverige ses som ett mått på välfärd – det måste ju betyda att fler människor har råd att leva ett, ur materiell synvinkel, rikt liv med allt som det innebär. Istället för att fokusera på mängden förbrukad el så har man istället infört andra sätt att stävja elpriserna. Ett är att använda sig av el-certifikat för grön el. Genom att erbjuda kunden ett miljövänligt alternativ till ett högre elpris så kan man samtidigt som konsumenten automatiskt skär ned sin elförbrukning finansiera den dyrare, miljövänligare elen.

Relaterat:

  1. Medvetet höga elpriser?
  2. Vad styr ditt elpris?
  3. Nu är det för sent att binda elpriset

Leave a Reply