Ilskan växer mot de nya elprisområdena

november 18, 2011

Nedan är en artikel från Aftonbladet. Vi på elskog tycker att det är korrekt med prisskillnader baserat på utbud men tycker att det är lite med 4 elområden och istället borde baseras på mindre områden t ex postnummer. Vad tycker du? diskutera i vårt forum!

5 000 kronor per år.

Så mycket dyrare blir tvåbarnsfamiljen Askers årliga elräkning på grund av de nya elprisområdena.
– Det är helt absurt, säger mamma Beatrice.
När Sverige delades in i fyra elområden i november blev elen billigare i norr och dyrare i söder.
Bakom det nya systemet ligger ett EU-beslut som kräver att Sverige gör billig el tillgänglig för våra grannländer, i stället för att den med dyra kostnader förs runt inom Sveriges gränser.
Med andra ord kan norrmännen nu jubla över billig el från Norrbotten, medan skåningarna får nöja sig med dyrare el från södra Sverige och Danmark.

”Är mycket pengar”

Och nu växer ilskan i Skåne och i södra Götaland. Tvåbarnsfamiljen Asker i Lund får betala 5 000 kronor mer per år i elkostnader jämfört med om de hade bott i Norrbotten.
– För mig som är mammaledig är det mycket pengar. Vi håller igen på elen så mycket vi kan, det går inte att spara mer, säger mamma Beatrice, 32.
Hon och maken Martin, 34, tvingas nu skära ner i sina utgifter.
– Att vi ska få betala mer bara för att elen produceras i norr är helt absurt. Då borde ju de i norr få betala mer för brödet eftersom det tillverkas mer säd i söder, säger Beatrice.
Företagaren Eric Anderzon, 57, från Anderstorp har också fått nog. Hade hans företag legat 800 meter norrut hade han sluppit två miljoner kronor i ökade elkostnader varje år på grund av de nya elområdena.
– Det har aldrig varit några problem att leverera överskottsel från norr hit, men nu plötsligt pratar man om flaskhalsar. Så här kan vi inte ha det.

Har startat eluppror

Tillsammans med andra missnöjda elkunder har Eric Anderzon nu startat ett eluppror. Målet är att uppmärksamma politikerna på hur fel de anser att de nya elområdena slår.
Tanken med det nya systemet är att den merkostnad som södra Sverige betalar ska finansiera nya kraftverk i framtiden och på sikt jämna ut elpriserna.
Men för familjen Asker och företagaren Eric Anderzon är det en klen tröst.
– Vi har ju varit med och betalat för kraftverken i norr, och nu när vi behöver fler kraftverk ska vi betala dem själva. Det är inte rättvist, säger Beatrice Asker.

One Response to “Ilskan växer mot de nya elprisområdena”

  1. […] Fem myter om euron, Ipse Cogita, Cornucopia, Jinge, Badlands hyena, Centrifugen, Lasses blogg, elskog.se, Olas tankar, Röda Malmö, Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponLike this:GillaBli först […]

Leave a Reply