Kenya planerar bygga kärnkraftverk

mars 9, 2011
Letar lämplig placering vid kusten

Kenya letar efter ett lämpligt ställe att uppföra ett kärnkraftverk längs sin kustlinje. Kärnkraftverket, som förväntas vara i operativ drift 2022, kommer att producera upptill 1000 MW el. Sociala effekter och miljöpåverkan av projektet måste utredas innan det får klartecken.

– Vi överväger att bygga anläggningen vid kusten på grund av närvaron av mycket vatten, bergsområden i regionen samt tillgång på allmän mark, sade Ochilo Ayacko, vice talman för regeringens projektkommitté för kärnenergi nyligen, citerad av den kenyanska tidningen The Nation. 

Förutom att öka sysselsättningen kommer anläggningen att stimulera regionens ekonomi, framhöll Ayacko vidare. Kärnkraftverket måste också först få det internationella atomenergiorganets IAEA:s godkännande.

De största utmaningarna för kommittén är nu att få tillgång på kraftledningar med tillräcklig kapacitet samt politisk stabilitet i landet, enligt Avacko som betonar att kärnkraft ett billigare alternativ <a href="http://www.elskog.se/jamfor-elpriser”>jämfört med andra energikällor som kolkraft, vattenkraft och geotermisk energi.

Kenya står nu inför en massiv samhällsutbildningsinsats, då det är viktigt att försäkra allmänheten om att den energi som kommer att produceras är för landets bästa, framhöll Ochilo Ayacko vidare. Parallellt med utbildningssatsningen kommer en detaljerad plan för kärnkraftsbygget att utarbetas som ett första led i planeringen.

Leave a Reply