Lars Westerberg lämnar Vattenfall

mars 19, 2011
Regeringen förnyar inte hans uppdrag

Lars Westerberg lämnar uppdraget som ordförande i Vattenfalls styrelse. Regeringen har beslutat att inte förnya hans uppdrag som ordförande, efter turerna kring ersättningen till avgående vd:n. Även Vattenfalls personaldirektör Lars Gejrot går.

– Vi var fler som gjorde fel. Men jag är ju styrelseordförande, så jag får bära ansvaret. Felet strider mot regeringens riktlinjer, säger Vattenfalls sparkade ordförande, Lars Westerberg till TT.

Han har sedan en tid varit förberedd på att det kunde sluta med att han inte skulle kunna stanna kvar i Vattenfalls styrelse.
– Detta är inget som har kommit i dag. Vi har i flera veckor diskuterat hur vi ska göra nu. Och nu har vi kommit fram till att det är bättre att jag avgår i dag och att Vattenfall tillsätter en ny ordförande, tillägger han.

Även Lars Gejrot lämnar posten som chef för koncernfunktionen Human Resources och medlem i koncernledningen. Kerstin Ahlfont tillträder tills vidare som HR-chef och blir ny medlem i koncernledningen, enligt ett pressmeddelande från Vattenfall.

Bakgrunden till att Gejrot och Westerberg går är överenskommelsen med avgående vd Lars G Josefsson om en engångsersättning. Det felaktiga avtalet förhandlades fram av ordförande Westerberg och Gejrot.

Vattenfall har enligt pressmeddelandet gjort upp med den avgående vd:n Lars G Josefsson om att pengarna ska betalas tillbaka före mars månads utgång. Josefsson fick motsvarande 12 månadslöner, omkring 12 miljoner kronor.

Ny ordförande väljs vid årsstämman 27 april.

– Det är regeringens uppfattning att det här är helt oacceptabelt, och därför har vi valt att inte förnya Lars Westerbergs uppdrag som styrelseordförande i Vattenfall, sade Peter Norman vid en presskonferens.

Norman förklarade också att när Westerberg informerats om den bedömningen valde han att lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Björn Savén går in som tillfällig ordförande fram till nästa stämma.

Resten av styrelsen i Vattenfall får dock fortsatt förtroende av Norman:
– Ordföranden har en särställning och vår bedömning är att styrelsen inte var helt informerad om avtalets innebörd, sade han.

Peter Norman är också mycket kritisk till att Westerberg valde att hemligstämpla avtalet.
– Det är också helt oacceptabelt.

Efter samtal med Peter Norman har den tidigare vd:n Lars G Josefsson också förklarat att han är beredd att betala tillbaka den extra ersättningen på 12 miljoner kronor.

”Jag har under mina år som ordförande för Vattenfall haft förmånen att vara med om att initiera ett viktigt strategiarbete, som vi nu börjar se resultatet av. Att vara ordförande för Vattenfall är både ett spännande och ett viktigt, men också tidsödande, uppdrag”, säger Westerberg i Vattenfalls pressmeddelande.
Han har varit ordförande för Vattenfall sedan april 2008.

(TT)

Leave a Reply