Ökad strålning från krisdrabbat kärnkraftverk

mars 15, 2011
”Vi gör allt för att förhindra fler explosioner”

Klockan 3 i natt svensk tid inträffade ännu en explosion i kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Ett moln med radioaktiv ånga kan ha utlösts av explosionen och myndigheter befarar nu att den kan ha spridit sig.

Den explosion som i natt skakade reaktor 2 vid det krisdrabbade kärnkraftverket Fukushima Daiichi i Japan befaras till skillnad från explosionerna i reaktor 1 och 3 ha skadat reaktorinneslutningen. Själva reaktorkärlet är oskatt, men bottnen på den betonginneslutning som omger reaktorn kan ha skadats, vilket ökar risken för radioaktiva utsläpp.

Den bassäng där använt kärnbränsle förvaras vid reaktor 4, som var avstängd vid olyckstillfället, rapporteras dessutom ha brunnit. Eldsvådan, som troligtvis orsakades av ännu en väteexplosion, är nu släckt, men den släppte ut radioaktivitet i atmosfären.

Japanska myndigheter meddelar att strålningen nu är uppe i nivåer som räknas som hälsofarliga och doser på upp till 400 millisievert per timme har uppmätts på olycksplatsen. Som <a href="http://www.elskog.se/jamfor-elpriser”>jämförelse är den högsta tillåtna dosen för strålningsarbetare 50 millisievert per år.

Alla människor som befinner sig inom en radio på 20 kilometer från kärnkraftverket Fukushima Daiichi har evakuerats.

– Vi gör allt för att förhindra fler explosioner, sade Japans premiärminister Naoto Kan enligt Bloomberg News.

Författare: 

Alarik Haglund/Simon Mathis

Leave a Reply