Öresundverket stängdes efter befarat generatorfel

december 8, 2010
Hålls stängt i två veckor

Öresundsverket i Malmö måste stängas ned i två veckor. Detta sedan leverantören General Electrics uppdagat ett befarat konstruktionsfel i generatorn. Eon har meddelat den nordiska elbörsen Nord Pool om att kraftverket stängdes ned under onsdagkvällen.

Efter ett generatorhaveri i ett kraftvärmeverk i England, har leverantören General Electrics förvarnat samtliga anläggningsägare som har det här fabrikatet av generator. Rådet är att omedelbart stänga ned generatorn för att på så sätt förhindra ett större haveri.

– Ett större haveri skulle innebära ett stillestånd på Öresundsverket med upp till nio månader, och det kan vi naturligtvis inte riskera, säger Stefan Håkansson, vd för Eon Värmekraft.

Öresundsverket är ett högeffektivt, miljövänligt, naturgaseldat kraftvärmeverk, med en produktionskapacitet på cirka 450 MW el och 250 MW värme.

– För att säkerställa elprodukionen i södra Sverige har Eon nu flera produktionsenheter som är beredda att kopplas in om marknaden efterfrågar det, säger Stefan Håkansson.

Framför allt handlar det om Karlshamnsverket och Bråvallaverket i Norrköping, som tillsammans kan leverera 1 230 MW i elproduktion.

– För att klara fjärrvärmeleveranserna i Malmö, kommer vi nu att starta upp Limhamnsverket och Heleneholmsverket, säger Stefan Håkansson.

Leave a Reply