Spartips – Belysning

Här är tips på hur du kan spara pengar och miljö genom att använda rätt sorts lampor på rätt sät.

  • Släck lamporna när du lämnar ett rum. Det finns flera olika metoder för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timer.
  • Byt till lågenergilampor – de drar bara ungefär en fjärdedel så mycket som en glömdlampa. 1 kWh el räcker till att få en lågenergilampa att lysa i 111 timmar medan en glödlampa bara lyser i 25 timmar. Eftersom glödlampan är en så ineffektiv ljuskälla har EU beslutat att alla glödlampor ska fasas ut med start september 2009.
  • Om du ändå ska byta armaturer, d.v.s. hela lampan, så välj lysrörsvarianter om möjligt då dessa är energieffektiva och har lång brinntid.
  • En del lampor drar ström även när de är släckta. Det gäller halogenlampornas transformator, den lilla lådan som sitter på stickproppen. Dra ut kontakten när du släcker lampan eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare. Halogenspotlights är populära. Undersök om det går att byta ut halogenlampan mot en s.k. LED-lampa, som drar mycket mindre el.
  • Att ha rätt belysning på rätt ställe är av stor betydelse. Starkare belysning där man arbetar och mer begränsad allmänbelysning ger upplevelse av ljus på rätt plats utan onödigt hög energianvändning.
  • I din utomhusbelysning kan du installera en skymningssensor som släcker lampan när dagsljuset är tillräckligt starkt eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. Detta gör att utomhusbelysningen inte står på i onödan.

    Källa: Energimyndigheten