Spartips – Hemelektronik

Visste du att även om du stänger av tv:n med fjärrkontrollen så hamnar den bara i standby och fortsätter att förbruka energi? Här är tips för dig att spara energi på din hemelektronik.

  • Stäng av både TV:n och datorn med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren stjäl energi när de står i standby-läge. Du kan spara runt 500 kWh per år om du är noggrann.
  • Koppla gärna in apparaterna till ett grenuttag så kan du enkelt stänga av alla på samma gång.
  • Du kan själv ställa in att din dator ska stänga av skärmen när du inte har använt den på en stund. Inställningen brukar heta ”viloläge”.
  • Energianvändningen mellan olika TV-modeller skiljer stort. Den energisnålaste TV:n drar mindre än hälften så mycket som den mest energislukande. Energimyndighetens Testlab visar att energianvändningen ändå överlag har minskat radikalt de senaste två åren – med en tredjedel sedan det första tv-testet 2007.
  • Fråga efter energianvändningen när du köper ny TV. En 32″ LCD- eller plasma-TV drar inte så mycket mer än en vanlig TV i motsvarande storlek, men ofta kostar man på sig en lite större TV när man ändå ska köpa en ny. Till exempel kan energianvändning vid byte från 28 tum bildrör till 42 tum plasma tredubblas.
  • De flesta nya TV-apparater har idag inbyggd digitalbox. Energianvändningen för en TV ökar inte för att den har en inbyggd box, så du spar in hela boxens energianvändning genom att ha en TV med inbyggd box. Vill du ändå ha en separat digitalbox finns numera digitalboxar som kan stängas av helt utan att de förvalda inställningarna går förlorade.
  • Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för IT-utrustning.

Källa: Energimyndigheten