Stor läcka i Norrköpings fjärrvärmenät

december 8, 2010
Boende blev utan varmvatten och värme

Vid 19-tiden på tisdagskvällen drabbades Eons fjärrvärmenät i Norrköping av ett läckage. Boende i Smedby, Hageby och Navestad blev utan både värme och varmvatten. Klockan 3 natten mot onsdagen kunde fjärrvärmen börja levereras igen.

Läckaget kunde snabbt identifieras till ett område nära E22 strax utanför Norrköping. Cirka 1 500 kubikmeter vatten hade runnit ut och översvämmat en kulvert där fjärrvärmeledningarna löper.

– Vi försökte begränsa området för läckan genom att sektionera bort den del av ledningsnätet som var trasigt. För att lyckas med det, var vi tvungna att först pumpa ut allt vatten från kulverten, säger Björn Persson, Eons regionchef i Norrköping.

– Räddningstjänsten och vår personal har tillsammans pumpat vatten från två olika håll, och vid 3-tiden i natt hade vi lyckats få undan så mycket vatten att vi kunde nå och stänga av ventilerna i ledningsnätet. Därmed gick det att sektionera bort läckan och slå på fjärrvärmen igen.

Eon har nu påbörjat arbetet med att reparera skadan permanent. Vad som orsakat läckan är ännu inte klart.

– Det får vi återkomma till. Det viktigaste just nu är att vi fått igång fjärrvärmen igen. Förhoppningsvis har berörda bostäder inte hunnit kylas ned allt för mycket. Och förhoppningsvis ska alla slippa börja dagen med en kalldusch, säger Björn Persson.

Leave a Reply