Sydkorea driftsätter ny kärnkraftsreaktor

mars 3, 2011
Landets 21:a reaktor

Sydkorea sade på onsdagen att den kommersiella driften av landets 21:a kärnkraftsreaktor nu har godkänts efter att ingående undersökningar av säkerheten har utförts.

Landets departement för forskning och teknik sade att kontroller som utförts av det statligt ägda Korea Institute of Nuclear Safety visade att reaktorn New Gori 1, som ligger cirka 450 kilometer sydöst om Seoul, uppfyllde alla säkerhetskrav.

En talesman för departementet sade att man räknar med att reaktorn kommer att anslutas till nätet under veckan.

Den nya reaktorn, byggd till en kostnad av cirka 217 miljarder dollar, är ett inhemskt byggd reaktor med en beräknad uteffekt på 1 miljon kilowatt. Bygget påbörjades i januari 2005 och den fick tillstånd att bedriva begränsad verksamhet i maj förra året.

En identisk reaktor, New Gori 2, beräknas tas i drift i slutet av 2011. De två enheterna kommer att hjälpa landet att skära ner kolimporten med cirka 4,4 miljoner ton per år.

Runt Seoul finns för närvarande fyra kärnkraftsanläggningar, som genererar cirka 36 procent av landets effekt. Sydkorea planerar att ha 28 reaktorer i drift i mitten av 2017.

Leave a Reply