Vattenfall och Eon utökar samarbete

december 16, 2010
Ska samarbeta om två tyska kärnkraftverk

Vattenfall och Eon utökar samarbetet vid de problemtyngda nordtyska reaktorerna i Krümmel och Brunsbüttel. Enligt Vattenfall ska inte samarbetet leda till en försäljning av reaktorerna till Eon.

Enligt Vattenfall syftar det intensifierade samarbetet med Eon till ett utökat gemensamt ansvar för driften av de båda stillastående kärnkraftverken.

”Det handlar om en noggrann analys av alla tekniska, ekonomiska och rättsliga ramvillkor. Utifrån detta vill vi ta fram en hållbar lösning för Krümmels och Brunsbüttels framtid”, skriver bolagen i sitt gemensamma pressmeddelande.

Jämte drift- och tillståndsproblem vid de båda verken spelar också det tyska parlamentets beslut om kärnkraften nyligen en roll för det utökade samarbetet. En ny lag tillåter nu energibolagen att modernisera och effektivisera reaktorerna så att deras livslängd ökar, precis som vi gjort i Sverige. Denna möjlighet avskaffades i Tyskland i samband med att den röd-gröna majoriteten i början av 2000-talet beslutade att avveckla all kärnkraft en bit in på 2020-talet.

Det senaste i en lång rad problem fick Vattenfall i förra veckan med Krümmel, när den kvinna som bolaget ville ha som ny chef för kärnkraftverket underkändes av myndigheterna, eftersom hon inte klarade de praktiska proven för att visa att hon kunde bemästra driftsavbrott.

I Krümmel äger bolagen hälften av bolaget var. I Brunsbüttel har Vattenfall majoriteten, medan den tyske energijätten äger 30 procent.

(TT)

Leave a Reply