Zonindelning har redan höjt elpriset

november 15, 2010

Idag skriver Dagens Nyheter:

”När landet delas in i fyra elprisområden i november nästa år får elkunderna i Sydsverige betala mer för elen än de i norr. Men redan nu har prishöjningarna slagit igenom i södra Sverige.

Ett antal elhandelsbolag tar i dag ut högre priser från kunder som bor i till exempel Skåne, säger Tommy Johansson, chef för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen, till Sydsvenskan.

Den kommande indelningen i prisområden har också fått till följd att många elbolag inte längre erbjuder sydsvenska kunder flerårsavtal eller har infört en prisjusteringsklausul som ger dem rätt att höja priset om inköpskostnaderna ökar.

Magnus Askaner, som driver jämförelsesajten Elprisguiden, räknar med att elkunderna i sydligaste Sverige från 1 november 2011 får betala cirka fem öre mer per kilowattimme än elabonnenterna i nordligaste Sverige. Tommy Johansson tror på liknande prisskillnader.

På längre sikt kan prisskillnaderna bli betydligt större eftersom sydligaste delen i landet kan komma att jämföras med Danmark där priset för el ligger långt över det svenska.

– I Danmark svänger dessutom elpriset betydligt snabbare än här eftersom en större del av deras elförsörjning kommer från vindkraften, säger energibolaget Eons pressansvarige Torbjörn Larsson till tidningen.”

http://www.dn.se/ekonomi/zonindelning-har-redan-hojt-elpriset-1.1208228

Vi på Elskog.se väntar med spänning vad som kommer ske. Antagligen kommer ännu fler att använda tjänsten för att byta elbolag!

Leave a Reply